Herfstoogst!

De zomer is voorbij, maar de herfst kwam met mooie giften die de overgang naar het najaar wat verzachtten: walnoten en druiven! De noten zijn in de loop van oktober geraapt en liggen nu te drogen. Rond de kerst zijn ze waarschijnlijk voldoende gedroogd om te kunnen verwerken. Ze liggen momenteel opgestapeld in oude tweedehands kistjes, die ooit zijn gebruikt voor de cranberryoogst op Vlieland.

Drogende walnoten (oogst 2021)

We hadden ook nog een lading walnoten van vorig jaar liggen. Eindelijk hadden we de rust en de ruimte om daar iets mee te doen. Uit een deel van de oogst hebben we voor het eerst olie geperst. Na filtering hebben we het gebotteld.

Walnootolie

De olie kan werkelijk voor van alles worden gebruikt, maar zeker ook in salades en dergelijke. Het enige dat niet kan, is verhitten. Dan wordt de olie bitter.

De rest van de noten zijn op drank gezet, volgens een recept dat we ergens op het internet hadden gevonden. De meeste ‘walnotendrankrecepten’ gaan uit van verse noten, die in de vroege zomer met groene schil en al worden weggezet. Het door ons gebruikte recept, kennelijk van Roemeense oorsprong, is bedoeld voor rijpe noten en heeft als ingrediënten – naast natuurlijk een hoeveelheid walnoten – suikerwater, kaneelstokjes en kruidnagels. We hebben één batch volgens het originele recept op brandewijn staan en voor een tweede batch hebben we witte rum gekozen. Onze drank heeft de naam Luka Liquor gekregen, naar ons Roemeense hondje Luka. Het moet minstens een maand staan. Hopelijk gaat het goed de komende maanden, en kunnen we er in de kerstperiode van genieten!

Walnoten op witte rum. Op de foto staan ze iets meer dan een week.

Rond de kerst, als de oogst van 2021 voldoende droog is, willen we nog eens walnoten op drank zetten (weer brandewijn). We zijn benieuwd of de smaak anders is! Uit de overige noten van dit jaar persen we waarschijnlijk weer olie.

Dit jaar zijn eindelijk ook weer eens de druiven geplukt, in plaats van ten prooi gevallen aan de geiten en het gevogelte. Het betreffen de blauwe druiven die groeien op ons binnenplaatsje. De druif is door de vorige bewoner aangeplant en stamt – zo hebben we ons laten vertellen – van oorsprong uit Oekraïne.

De druivenoogst

Johanna was in een kringloop aangelopen tegen een mooie ‘sappan’, die direct kon worden ingezet. In de pan wordt water tot stoom verhit, die zorgt dat het sap uit de vruchten loopt.

Sappan met druivensap

De emmer en de bak met druiven leidden uiteindelijk tot zeven flessen druivensap, die weer verder verwerkt kunnen worden. Maar het kan ook direct gedronken worden, al dan niet aangelengd met wat water.

Druivensap

Hopelijk lukt het de komende jaren dit vol te houden, want het erf heeft veel lekkers te bieden! In 2022 hopen we het bospad de nodige aandacht te geven, en aldaar zullen we aalbes, kruisbes en hazelnoot treffen.

Gritter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *