Nieuws

Ditjes & Datjes’ Koningsdagmarkt op Cultuurerf Andledon

Aanstaande zaterdag (27 april) organiseert Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel voor de tweede keer een ‘Ditjes & Datjes’ markt op het buitenterrein. Bij slecht weer in de binnenruimtes op het erf. Zoals gebruikelijk op de andere Andelster markten biedt het een unieke mix van kunst-, ambachts- en handvaardigheidsproducten, in een gezellige sfeer met muzikale omlijsting.

De diversiteit aan marktproducten is groot te noemen. Zo biedt de markt kunst en kitsch, zolderopruimingen en ambachtelijke produkten. Sieraden en haakwerk. Schminken en hennatattoo’s. Handmassage, kaas en zoveel meer! Mensen kunnen zich nog aanmelden voor kraamruimte en kinderen kunnen op de dag zelf hun kleedje meenemen om hun spulletjes te verkopen. Dat alles muzikaal omlijst door singer songwriter Kerwin Pauptit en een drum/djembé cirkel begeleid door Bronklank, Arjan Kuijpers, waar een ieder aan mee kan doen. Vanzelfsprekend is er een terras waar ook een eenvoudige lunch genuttigd kan worden. De markt vindt plaats van elf uur tot ongeveer 4 uur ’s middags. De entree is gratis.

EXTRA CONCERT Erwin Nyhoff

Erwin Nyhoff – Solo Akoestisch
Datum: ZondagAVOND 25 februari
Tijdstip: 20 uur – 22 uur
Entree: 17,50 euro
Website: www.erwinnyhoff.nl

Het middagconcert van Erwin Nyhoff was snel uitverkocht. Wat een fijn begin van het nieuwe culturele jaar van Andledon. Om toch iedereen te laten genieten van het optreden hebben we besloten er nog een avondconcert aan toe te voegen. Welkom om een kaart te reserveren voor zondagavond 25 februari. Deur open om 19.30 uur. Concert start om 20.00 uur.

Erwin Nyhoff ken je van de vele theaterprojecten waar hij mee door Nederland toert. Zo waren er verschillende tributeprojecten met muziek van helden als Elvis Presley en Bruce Springsteen en speelde hij de hoofdrol in de muziektheatervoorstelling ‘Muskee So Many Roads’ wat een vervolg kreeg met de theatertour ‘Cuby’s Blues’ samen Cuby & The Blizzards gitarist Erwin Java. Daarnaast was hij regelmatig muzikale gast bij Vandaag Inside en zat hij in de theatertour van Johan Derksen’s ‘Sound of The Blues&Americana’. Velen zullen hem nog kennen van zijn indrukwekkende auditie met Bruce Springsteen’s The River bij ‘The Voice of Holland’ waar hij de finale haalde. In de jaren 90 had hij succes met The Prodigal Sons waarmee hij op Pinkpop stond en naar America ging. Daarnaast deed hij voorprogramma’s van Pearl Jam en Alanis Morissette en stond hij op het podium met Mick Taylor (Rolling Stones,Bob Dylan), Scotty Moore, D.J. Fontana(Elvis Presley) en Vini Lopez (Bruce Springsteen).
Erwin zal in Andledon soloakoestisch een overzicht spelen van zijn veelomvattende carrière en daarbij behorende anekdotes.

Foto van Erwin Nyhoff. Fotograaf Stefan Schipper.

Fotograaf Stefan Schipper

Art & Craft X-Mas Fair op Cultuurerf Andledon

Aanstaande zondagmiddag (17 december) organiseert Cultuurerf Andledon voor de tiende keer zijn Art & Craft X-Mas Fair. Zoals iedere keer biedt de Andelster markt een unieke mix van kunst-, ambachts- en handvaardigheidsproducten, in een gezellige sfeer met muzikale omlijsting. Met de markt sluit het Cultuurerf zijn najaarsseizoen 2023 af.

De diversiteit aan marktproducten is wederom groot te noemen. Zo biedt de markt mozaïek, brei- en haakwerk, kleding, beautyproducten, schilderkunst, edelstenen, kruidenproducten, klankschalen, kinderspeelgoed en zoveel meer. Nieuw dit jaar is een kraam voor handlezen, een medium en ruimte voor een korte hand- en nekmassage. Dat alles muzikaal omlijst door het duo Tea-riffic. Carla en Rien uit Pieterburen spelen en zingen onder deze naam easy listening op het Andelster podium. Voor de gelegenheid hebben zij ook Kerstsongs ingestudeerd.

Met de kerstkmarkt sluit Andledon zijn najaarsseizoen 2023 feestelijk af, om in het nieuwe jaar op vrijdag 19 januari het voorjaarsseizoen 2023 te beginnen met een dansavond door dj Ingrid Koetzier. Verder staan op het programma 2024, naast de dansavond, ook filmavonden, open podia en de nodige muzikale optredens gepland, waaronder optredens met Jeremy Johnson en Pete Morton. Tevens begint in januari de cursus Homeopathie voor huis-, tuin- en keukengebruik.

De Art & Craft X-Mas Fair start zondag 17 december om 13:00 en duurt tot 18:00. De entree is gratis.

Blues Cowboys op Andledon

Door ziekte in de Hans van Lier Band vindt aanstaande zondag 10 december een optreden plaats op ons podium van de Blues Cowboys. Deze driemansformatie bestaat uit twee leden van de Hans van Lierband, te weten Lou Leeuw en Harry Groenewold, en Lex Koopman. De Blues Cowboys spelen blues en sixties dansmuziek. Dus de sfeer blijft! Het optreden start zondag 15:00. De toegang bedraagt €12,50. Reserveren is niet nodig.

Afgelast: Optreden Hans van Lier Band op Andledon

Hans van Lier was met regelmaat te vinden op het Andelster podium Andledon. Nu Van Lier een nieuwe samenstelling van zijn band heeft, is het tijd weer naar Den Andel af te reizen. Komende zondag kan worden genoten van een middag vol bluesmuziek door de Hans van Lier Band.

Hans van Lier (63) zit al heel wat jaren in ‘the blues’ en heeft tal van CD’s en opnamen op zijn naam staan. Belangrijk momenten in zijn leven waren een aantal reizen naar Chicago en het zuiden van de Verenigde staten, alwaar hij zich onderdompelde in ‘the real blues’. Zijn laatste bezoek aan Amerika, in 1999, leidde hem naar Austin, Texas en resulteerde in een CD-project met Tommy Shannon en Chris Layton van ‘Double Trouble’, de bassist en drummer van wijlen Stevie Ray Vaughan. Weer thuis in Groningen werkt hij met ex-Rolling Stones gitarist Mick Taylor, die op dat moment regelmatig in Groningen vertoeft, aan studio-opnames waarvan een titelloze CD in 2003 het resultaat is. Muziek van Hans van Lier is ondergebracht bij Suburban records in Haarlem en wordt nog steeds veel beluisterd op de welbekende streamingsdiensten.

foto: Harry Bijlstra

In de nieuwe bandbezetting van de Hans van Lier band, is naast gitarist Van Lier zelf, een centrale rol weggelegd voor zangeres Marjon van Dijk. Verder spelen Bennie Timmer gitaar, Lou Leeuw bas en Harrie Groenewold op drums.

Van Lier en Timmer traden vaker samen op in Andledon met onder meer ‘Hans van Lier and the Sidekicks’ en de ‘Van Lier experience’. Lou Leeuw en Harrie Groenewold hebben als basisbezetting met Van Lier jamsessies op Andledon gegeven, en vormden zo’n 20 jaar geleden al ‘The Rockaways’. Ook met Marjon van Dijk speelde Van Lier eerder samen. Van deze nieuwe huidige Hans van Lier Band kunt u dan ook naast eigen werk, met hier- en daar een cover, een onvervalst middagje blues verwachten.

Het optreden van de de Hans van Lier Band start zondag 10 december om 15:00. De toegang bedraagt €12,50. Reserveren niet nodig.

Luister op YouTube

Weekend met open podium en Jazz op Andledon

Aanstaand weekend biedt Cultuurerf Andledon zowel een podium aan amateurmuzikanten, tijdens het maandelijkse open podium, als aan geschoolde jazzartiesten met een concert van Shjazz (Sharon Doelwijt). Het open podium vindt vrijdagavond 24 november plaats, het jazzconcert op zondagmiddag 26 november.

Sharon Doelwijt (Shjazz) heeft het kleinste jazzpodium van de stad Groningen gerund. Nu zij momenteel geen fysieke locatie voor haar Le Petit Théâtre heeft, verzorgt zij elk kwartaal jazzconcerten op Andledon. Komende zondagmiddag is de aftrap, met de formule ‘Countryside Jazz, Shjazz with an attitude’ neemt zij bekende en minder bekende jazzmuzikanten mee naar het Andelster podium. Invalshoek is het platteland in de jazz. Doelwijt verbindt de muziek met interessante verhalen uit de rijke historie van dit genre.

Al jong kwam Sharon Doelwijt in aanraking met de jazz via het werk van onder meer Billie Holiday, Dinah Washington, Bessie Smith en Nat King Cole. Na haar opleiding theatervormgeving maakte Sharon vele omzwervingen over de wereld, maar de muziek bleef steeds de boventoon voeren. Afgelopen week bijvoorbeeld trad ze nog op als jazzzangeres in diverse jazzclubs in Parijs. Komende zondag vormt zij een jazztrio met gitarist Jeen Rabs en Benson Itoe op bas. De in Amsterdam woonachtige Rabs heeft na het Conservatorium in Den Haag vele internationale masterclasses gevolgd en speelt verschillende stijlen jazz in evenzovele formaties. De Kameroense basspeler Itoe heeft na het Groninger Conservatorium vele bekende en minder bekende artiesten begeleidt op de bas, van latin tot afrikaans tot jazz. Samen geven zij een try out in de nieuw op te zetten formule ‘Countryside Jazz, Shjazz with an attitude’.

Vrijdagavond kunnen muzikanten, vertellers en dichters weer gebruik maken van het maandelijkse open podium. Er hebben zich al een aantal acts aangemeld, maar er is nog ruimte voor meer muziek en vermaak. Dit is laatste open podium van dit jaar en het zal in maart weer worden opgestart.

Het open podium start vrijdagavond vanaf 20:00. De toegang is gratis. Het jazzconcert begint zondagmiddag om 15:00. De toegang bedraagt €12,50.

Dark Folk Fury door Selma Peelen en band op Andledon

Komende zondag (19 november) kan op Cultuurerf Andledon worden genoten van een optreden van Selma Peelen en haar band. Selma Peelen heeft, als deel van het duo Mankes, menigmaal op het Andelster podium gespeeld en zal nu met een nieuwe bezetting en nieuw materiaal, onder haar eigen naam, een middag vullen vol met eigenzinnige, indringende muziek.

Singer-Songwriter Selma Peelen haar muziek bevat een unieke mix van genres. Ze combineert elementen van folk, dark wave en alternatieve pop-noir, met een vleugje Mediterrane muziek. Ze heeft een geluid gecreëerd dat zowel uniek als tijdloos is. Door de toevoeging van een gezonde dosis woede en razernij wordt de muziek fragiel en krachtig tegelijk. Daarbij verrast ze met originele melodische lijnen en veranderingen in dynamiek. Haar stem heeft een groot bereik, waarmee ze je wegblaast en toch naar binnenhaalt. Gedurfde teksten en een meeslepende podiumpresentatie maken het af. De live optredens van Selma zitten vol emotie, waarbij Selma haar hart en ziel in elk nummer legt.

Selma Peelen (r) en band (fotograaf: Kenny Brown)

Selma Peelen heeft eerder, met duo Mankes, een trouwe fanbase opgebouwd. Fans zijn niet alleen in Nederland te vinden, maar door de Noord-Europese tours, ook voor een groot deel in het buitenland. Naast de grotere podia doet zij zondag het knusse Andelster podium aan. Ze treedt daarbij op met bassist Iris van Huis en drummer Sophie Neijts.

Het optreden van Selma Peelen start zondag 19 november om 15:00 en duurt tot ongeveer 17:30. De entree bedraagt € 12,50.

Country folk door The Dashboard Danglers op Andledon

Aanstaande zondag (12 november) vindt het optreden plaats van de band The Dashboard Danglers. De band speelt in verkleinde samenstelling (‘XS’) op het Andelster podium. Ze brengen meerstemmige country covers van bijvoorbeeld John Denver, als ook eigen songs en door Boudewijn de Groot geschreven materiaal.

De voorstelling Take me home is de eerste theaterproductie van The Dashboard Danglers, de nieuwe band van Jaco van der Steen. Na 14 jaar met de Dutch Eagles langs volle zalen te hebben getrokken in binnen- en buitenland vond Van der Steen het tijd voor iets nieuws. Dit avontuur gaat hij aan met The Dashboard Danglers, een band die uitsluitend bestaat uit rasartiesten die als geen ander de country feel weten op te roepen, geboren uit liefde voor het betere countrylied met meerstemmige vocalen. Naast herkenbare covers, speelt de band muziek die Van der Steen speciaal voor deze band componeerde. Boudewijn de Groot schreef hiervoor een aantal teksten.

Op het podium in Den Andel speelt de band in ‘XS-verband’. Jaco van der Steen staat garant voor leadzang en gitaar, Marcel de Groot eveneens gitaar en zang en Martin Bakker naast zang ook bas. Samen zorgen ze voor mooie harmonieën.

Het optreden van The Dashboard Danglers start zondag 12 november om 15:00 (deur open14:30) op Cultuurerf Andledon en duurt tot ongeveer 17.30. De entree bedraagt € 12,50. Reserveren is niet nodig.

Bekijk The Dashboard Danglers op YouTube

Britse singer-songwriter Jeremy Johnson op Andledon

Aanstaande zondag (22 oktober) vindt het optreden plaats van de Britse singer songwriter Jeremy Johnson. De sound van deze indie-folk zanger en gitarist doet denken aan James Taylor en Elliott Smith.

Sinds Johnson in 2016 in de stad Groningen deelnam aan akoestische sessies, kreeg hij de smaak te pakken en reist hij met zijn gitaar en surfboard de hele wereld over om zijn avonturen om te zetten in muziek. In 2018 heeft hij de stap naar beroepsmuzikant gemaakten is in het Verenigd Koninkrijk, naast de regulier optredens, te horen op de BBC en tijdens vele festivals.

Zijn muziek kenmerkt zich door poëtische teksten, sonore zang en talentvolle gitaarmelodieën in aangrijpende liedjes. De liederen gaan over levenservaring, filosofie en avonturen vanuit het hart. Americana UK, promotor van Americana muziek in het Verenigd Koninkrijk, verwoordt de muziek van Jeremy Johnson als volgt: “Johnson has a superb voice which really shines through following in the storytelling footsteps of the likes of Nick Drake, Richard Thompson, Ralph McTell and Clifford T Ward.”

Het optreden van Jeremy Johnson start zondag 22 oktober om 15:00 (14:30 deur open) op het cultuurerf Andledon en duurt tot ongeveer 17.30. De entree bedraagt €12,50. Reserveren is niet nodig.

Geplaatst op 15 oktober 2023