Nieuws

Weekend met open podium en Jazz op Andledon

Aanstaand weekend biedt Cultuurerf Andledon zowel een podium aan amateurmuzikanten, tijdens het maandelijkse open podium, als aan geschoolde jazzartiesten met een concert van Shjazz (Sharon Doelwijt). Het open podium vindt vrijdagavond 24 november plaats, het jazzconcert op zondagmiddag 26 november.

Sharon Doelwijt (Shjazz) heeft het kleinste jazzpodium van de stad Groningen gerund. Nu zij momenteel geen fysieke locatie voor haar Le Petit Théâtre heeft, verzorgt zij elk kwartaal jazzconcerten op Andledon. Komende zondagmiddag is de aftrap, met de formule ‘Countryside Jazz, Shjazz with an attitude’ neemt zij bekende en minder bekende jazzmuzikanten mee naar het Andelster podium. Invalshoek is het platteland in de jazz. Doelwijt verbindt de muziek met interessante verhalen uit de rijke historie van dit genre.

Al jong kwam Sharon Doelwijt in aanraking met de jazz via het werk van onder meer Billie Holiday, Dinah Washington, Bessie Smith en Nat King Cole. Na haar opleiding theatervormgeving maakte Sharon vele omzwervingen over de wereld, maar de muziek bleef steeds de boventoon voeren. Afgelopen week bijvoorbeeld trad ze nog op als jazzzangeres in diverse jazzclubs in Parijs. Komende zondag vormt zij een jazztrio met gitarist Jeen Rabs en Benson Itoe op bas. De in Amsterdam woonachtige Rabs heeft na het Conservatorium in Den Haag vele internationale masterclasses gevolgd en speelt verschillende stijlen jazz in evenzovele formaties. De Kameroense basspeler Itoe heeft na het Groninger Conservatorium vele bekende en minder bekende artiesten begeleidt op de bas, van latin tot afrikaans tot jazz. Samen geven zij een try out in de nieuw op te zetten formule ‘Countryside Jazz, Shjazz with an attitude’.

Vrijdagavond kunnen muzikanten, vertellers en dichters weer gebruik maken van het maandelijkse open podium. Er hebben zich al een aantal acts aangemeld, maar er is nog ruimte voor meer muziek en vermaak. Dit is laatste open podium van dit jaar en het zal in maart weer worden opgestart.

Het open podium start vrijdagavond vanaf 20:00. De toegang is gratis. Het jazzconcert begint zondagmiddag om 15:00. De toegang bedraagt €12,50.

Dark Folk Fury door Selma Peelen en band op Andledon

Komende zondag (19 november) kan op Cultuurerf Andledon worden genoten van een optreden van Selma Peelen en haar band. Selma Peelen heeft, als deel van het duo Mankes, menigmaal op het Andelster podium gespeeld en zal nu met een nieuwe bezetting en nieuw materiaal, onder haar eigen naam, een middag vullen vol met eigenzinnige, indringende muziek.

Singer-Songwriter Selma Peelen haar muziek bevat een unieke mix van genres. Ze combineert elementen van folk, dark wave en alternatieve pop-noir, met een vleugje Mediterrane muziek. Ze heeft een geluid gecreëerd dat zowel uniek als tijdloos is. Door de toevoeging van een gezonde dosis woede en razernij wordt de muziek fragiel en krachtig tegelijk. Daarbij verrast ze met originele melodische lijnen en veranderingen in dynamiek. Haar stem heeft een groot bereik, waarmee ze je wegblaast en toch naar binnenhaalt. Gedurfde teksten en een meeslepende podiumpresentatie maken het af. De live optredens van Selma zitten vol emotie, waarbij Selma haar hart en ziel in elk nummer legt.

Selma Peelen (r) en band (fotograaf: Kenny Brown)

Selma Peelen heeft eerder, met duo Mankes, een trouwe fanbase opgebouwd. Fans zijn niet alleen in Nederland te vinden, maar door de Noord-Europese tours, ook voor een groot deel in het buitenland. Naast de grotere podia doet zij zondag het knusse Andelster podium aan. Ze treedt daarbij op met bassist Iris van Huis en drummer Sophie Neijts.

Het optreden van Selma Peelen start zondag 19 november om 15:00 en duurt tot ongeveer 17:30. De entree bedraagt € 12,50.

Country folk door The Dashboard Danglers op Andledon

Aanstaande zondag (12 november) vindt het optreden plaats van de band The Dashboard Danglers. De band speelt in verkleinde samenstelling (‘XS’) op het Andelster podium. Ze brengen meerstemmige country covers van bijvoorbeeld John Denver, als ook eigen songs en door Boudewijn de Groot geschreven materiaal.

De voorstelling Take me home is de eerste theaterproductie van The Dashboard Danglers, de nieuwe band van Jaco van der Steen. Na 14 jaar met de Dutch Eagles langs volle zalen te hebben getrokken in binnen- en buitenland vond Van der Steen het tijd voor iets nieuws. Dit avontuur gaat hij aan met The Dashboard Danglers, een band die uitsluitend bestaat uit rasartiesten die als geen ander de country feel weten op te roepen, geboren uit liefde voor het betere countrylied met meerstemmige vocalen. Naast herkenbare covers, speelt de band muziek die Van der Steen speciaal voor deze band componeerde. Boudewijn de Groot schreef hiervoor een aantal teksten.

Op het podium in Den Andel speelt de band in ‘XS-verband’. Jaco van der Steen staat garant voor leadzang en gitaar, Marcel de Groot eveneens gitaar en zang en Martin Bakker naast zang ook bas. Samen zorgen ze voor mooie harmonieën.

Het optreden van The Dashboard Danglers start zondag 12 november om 15:00 (deur open14:30) op Cultuurerf Andledon en duurt tot ongeveer 17.30. De entree bedraagt € 12,50. Reserveren is niet nodig.

Bekijk The Dashboard Danglers op YouTube

Britse singer-songwriter Jeremy Johnson op Andledon

Aanstaande zondag (22 oktober) vindt het optreden plaats van de Britse singer songwriter Jeremy Johnson. De sound van deze indie-folk zanger en gitarist doet denken aan James Taylor en Elliott Smith.

Sinds Johnson in 2016 in de stad Groningen deelnam aan akoestische sessies, kreeg hij de smaak te pakken en reist hij met zijn gitaar en surfboard de hele wereld over om zijn avonturen om te zetten in muziek. In 2018 heeft hij de stap naar beroepsmuzikant gemaakten is in het Verenigd Koninkrijk, naast de regulier optredens, te horen op de BBC en tijdens vele festivals.

Zijn muziek kenmerkt zich door poëtische teksten, sonore zang en talentvolle gitaarmelodieën in aangrijpende liedjes. De liederen gaan over levenservaring, filosofie en avonturen vanuit het hart. Americana UK, promotor van Americana muziek in het Verenigd Koninkrijk, verwoordt de muziek van Jeremy Johnson als volgt: “Johnson has a superb voice which really shines through following in the storytelling footsteps of the likes of Nick Drake, Richard Thompson, Ralph McTell and Clifford T Ward.”

Het optreden van Jeremy Johnson start zondag 22 oktober om 15:00 (14:30 deur open) op het cultuurerf Andledon en duurt tot ongeveer 17.30. De entree bedraagt €12,50. Reserveren is niet nodig.

Geplaatst op 15 oktober 2023