Wandelen

De routes zijn via diverse apps beschikbaar, zoals izi.Travel en route.nl. Als je een wandeling via de telefoon wil lopen, download/open dan eerst de betreffende route-app, en klik daarna op de link.

We hebben de volgende wandelingen geselecteerd:

Waddengoud Foodwalk ‘Tussen Den Andel en Warffum’ (6,6 km)

De Waddengoud Food-wandelroute is een rondwandeling van ongeveer 6,6 kilometer die via de telefoon als audiotour gelopen kan worden. Op de route treft u vele wilde eetbare planten uit de regio. Deze planten worden tijdens de route besproken en u krijgt culinaire tips (en soms een verzorgende tip, en zelfs een enkele waarschuwing). Ook krijgt u een recept van elk wild eetbaar gewas.

Daarnaast komen ook de landbouwgewassen graan en aardappelen uit deze streek en de historie ervan aan de orde. Zo hebben RASĀ© patat en Brinta hier hun wortels en krijgt u leuke weetjes te horen over deze oer-Hollandse producten waar maar weinig mensen van op de hoogte zijn! De Waddengoud dichter Gritter heeft zich door het graan en de aardappelen laten inspireren en heeft twee gedichten geschreven voor de route.

Deze route is mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling Toeristische Themaroutes van de Provincie Groningen.

Deze route is beschikbaar via de izi.Travel app. Klik hier voor de route. Via de website van Visit Wadden kan het gpx-bestand worden gedownload.

Route Andledon – Noorderdijk paal 67,5 (9,4 km)

Afbeelding
Het boerenlandpad dat richting de Oude Riet en de Noorderdijk gaat. Ooit had het pad een heuse naam: de Geenstra Weg

De route is beschikbaar via de route.nl-app. Klik hier voor de route.

Deze wandelroute loopt heen-en-terug van Andledon naar de Noorderdijk, ter hoogte van Paal 67,5. Van daar heeft u prachtig uitzicht over de kwelder.

Als u ook de kwelder op wil, zult u de dijk in westelijke richting moeten volgen tot Paal 69. Aan de zeekant treft u dan een kwelderpad van Staatsbosbeheer. Vervolgens loopt u weer terug. U kunt ook verder wandelen en een rondwandeling doen: zie de route Rondje Noordpolder. U kunt het kwelderpad overigens ook met de auto bereiken (autoroute ‘Kwelderpad’).

Rondje Noordpolder (12,4/15,5 km)

Deze route is beschikbaar via de route.nl-app. Klik hier voor de route.

Deze wandeling voert u in een vrijwel rechte lijn via boerenlandpaden naar de Noorderdijk. Eenmaal op de zeedijk loopt u in westelijke richting naar Paal 69. Daar tegenover start een kwelderpad van Staatsbosbeheer dat al dan niet extra gelopen kan worden. Vervolgens loopt u, deels via boerenlandpaden, weer terug naar Andledon. De rondwandeling zonder het kwelderpad te lopen is 12,4 km; als u (heen en terug) het kwelderpad erbij betrekt, dan is de route 3 kilometer langer. Helaas mogen honden niet mee op deze route.

Route Andledon – Hiddingezijl (6,1 km)

Deze route is beschikbaar via de route.nl-app. Klik hier voor de route.

Deze rondwandeling vanuit Andledon gaat deels over boerenlandpaden. Bij nat weer raden we regenlaarzen of ander dicht schoeisel aan. De route schampt Westernieland en loopt via Hiddingezijl weer terug naar Den Andel. De naam Hiddingezijl herinnert aan de sluis die in 1350 in het riviertje de Oude Riet en de toenmalige zeedijk werd geplaatst. De zijl deed dienst totdat in de stormvloed van de winter van 1520 de dijk doorbrak en de sluisdeuren in het kolkende water verdwenen. Van de sluis zijn geen sporen meer te zien; hij is ook niet herbouwd.

Fragment topografische kaart 1910. Bron: Topotijdreis.nl. Rechtsonder, onder de laatste ‘e’ van ‘Oude Dijkje’, staat vroegere bewoning van het terrein van Andledon aangegeven.

NB: Andledon is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in de routes, afgesloten paden etc.