Agenda Gritter

Gritter als Dichter bij de Koffie (Tuin- en Kunsttiendaagse 2012)

 

Overzicht voordrachten/optredens:

2018

12 mei & 13 mei

Diverse activiteiten tijdens het Kunstweekend Den Andel (beide dagen van 11:00 - 18:00). Optredens op het Cultuurerf: zaterdag (poëzie) en zondag (met de Damned Poets Blues Band).

17 maart

De Dichters van de Ronde Tafel (Elze Schollema & Gritter) gaan deze avond het gesprek aan met hun publiek, om gezamenlijk tot een opmaat te komen voor de voordracht van hun poëzie. De thema's zullen uiteenlopen: van aardbevingen tot de Wadden. Met een muzikale omlijsting van de Damned Poets Blues Band (Hans Elmers (gitaar), Louis Godschalk (drums/achtergrondzang) en Gritter (zang/gitaar)).

2017

1 & 2 juli

Doorlopend optredens op de beide dagen (tussen 10:00 & 18:00) van het akoestische duo Godschalk & Gritter tijdens het Kunstweekend. Locatie: ergens op het Cultuurerf of bij één van de andere deelnemers aan het weekend! Het duo speelt eigen nummers en enkele goed uitgekiende, eigenwijze covers.

21 april

Bluespoëzie tijdens de blues jamsessie onder leiding van Hans van Lier (Cultuurerf Andledon)

15 januari

Benefietvoorstelling "Vervoer(ing)" t.b.v. een rolstoelbus voor Jesse! Locatie: Cultuurerf Andledon. Zie hier meer informatie over dit goede doel!

2016

25 november

Enkele bluesgedichten tijdens de Open Bluessessie o.l.v. Hans van Lier op Cultuurerf Andledon.

30 oktober

Optreden met Dichtersgroep De Leegte tijdens de Open Sessie in het Dorpshuis van Pieterburen (start: 14:00). Tijdens het optreden draagt De Leegte gedichten voor uit de bundel Slagschaduw.

 De Leegte: Gritter, Elze Schollema & Dick Guillot

8 oktober

Presentatie Slagschaduw, de gezamenlijke uitgave van Dichtersgroep De Leegte. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Marijke van Beek, burgemeester van de Gemeente Eemsmond.

30 september

Diverse voordrachten van bluesgedichten (jamsessie Blues Café Andledon)

25 september

Voordracht gedicht 'Weerzien' bij de opening van de expositie Weerzien op Cultuurerf Andledon. Lees hier het gedicht.

2 september

Voordracht gedicht As I grew older van Langston Hughes en eigen vertaling bij de start van de jamsessie met Hans van Lier op Cultuurerf Andledon.

29 april

Avondvullend optreden Dichtersgroep De Leegte op Cultuurerf Andledon.

28 februari

Optreden tijdens muziek- en poëziemiddag dorpshuis Pieterburen.

26 januari

Aanwezig bij start PoëzieProject op OBS De 9 Wieken voor interview en voordracht.


2015

20 december

Twee optredens met Dichtersgroep De Leegte op Cultuurerf Andledon, tijdens de Arts & Crafts X-Mas Fair. De optredens vinden plaats van 18:00 - 18:30 en van 19:00 - 19:30.

11 december

Voordracht bluesgedicht We gaan bij start Open Bluessessie met Hans van Lier.

15 november

Voorstelling De Bestemming, samen met Louis Godschalk.

2 oktober

Voordrachten a.d.h.v. Poëziemenu tijdens besloten diner

26 september

Voordracht gedichten over Den Andel in het kader van de reünie van oud-bewoners van Den Andel.

11 september

Voordracht 'klassiek' bluesgedicht bij de opening van de bluessessie o.l.v. Hans van Lier op Cultuurerf Andledon.

6 september

Poëzievoordrachten tijdens het poëziefestival "Dichters op het Erf" (vierde editie, Cultuurerf Andledon): opening met Louis Godschalk, voordrachten in 'de kring' en optreden met De Leegte.


5 juli

Optreden dichtersgroep De Leegte in de kerk van Den Andel (De Streekweg 91). Een poëtisch avontuur vanaf de kansel tijdens de Kunstmanifestatie in Kunstdorp Den Andel (laatste twee weekenden (vr, za, zo) in juni en eerste weekend (vr, za, zo) van juli 2015).

28 juni

Poëzievoordrachten op het Andledon Festival (Cultuurerf Andledon, start festival 12:00).

27 juni

Voordracht in opdracht voor besloten groep.

6 juni

Voordracht poëzie (samen met Elze Schollema) ter ere van de opening van de overzichtsexpositie van beeldend kunstenaar en dichter Dick Guillot op Cultuurerf Andledon (start opening: 15:30)


29 januari

Optreden Dichtersgroep De Leegte met de voorstelling "Liefde, leven, leegte" (20:15, Cultuurerf Andledon). De Dichtersgroep mijmert op Gedichtendag 2015 over de liefde, het leven en over de leegte die ons allen omringt én vervult. De Leegte bestaat uit een drietal dichters, afkomstig uit het Groninger kustgebied: Gritter, Dick J.H. Guillot en Elze Schollema. Met de Waddenzee onder handbereik bezingen ze het kleine, en dichten ze over het grote: de mens, het landschap en hoop zonder zegen. Een avond boordevol poëzie en gewone en vreemde instrumenten zoals de gitaar, de kromhoorn, de basfluit en de duduk. 

2014

2 november

Gritter serveert poëzie tegen een decor van beeld en geluid! Solovoorstelling op Cultuurerf Andledon, van 15:00 tot ongeveer 17:00. De entree is inclusief enkele bijpassende hapjes.

7 september

Gritter is de Dichter bij de Hut tijdens het poëziefestival Dichters op het Erf (Cultuurerf Andledon)

29 augustus

Voordracht gedicht De kleine David ter gelegenheid van de ingebruikname van molen De David (Hogeland Museum Warffum). Het gedicht is gepubliceerd in een door Johan van Dijk samengesteld boek over de molen; de titel van het boek, Je treft vanzelf de wind, is een regel uit het gedicht.

21 juni & 28 juni

Gritter is op deze zaterdagen tijdens de Tuin en Kunst Tiendaagse 2014 uw dichter bij de koffie! Bij mooi weer buiten op het terras van Cultuurerf Andledon, of anders binnen. Tijdstip: telkens van 10:00 tot 17:00, entree gratis. Op 28 juni tevens een voordracht in opdracht voor een besloten groep.

20 juni

Voordracht gedichten voor besloten groep.

16 juni

Voordracht gedicht Rottumeroog in het Hoofdstation van Groningen bij de opening van de foto-expositie van Jasper Doest over het gelijknamige eiland, in opdracht van Staatsbosbeheer en National Geographic.

31 mei

Voordracht voor besloten groep.

24 mei

Voordracht gedicht Vrede bij de opening van de expositie van schilderijen en linosnede's van Boudewijn Wolthuis (expositie t/m 6 juli 2014)

17 mei

Voordrachten tijdens het Waddengoud Festival op Cultuurerf Andledon (toegang: gratis).

16 mei

Voordracht (besloten) bij opening bedrijfsruimte.

10 mei

Optreden aan de hand van het enige echte Poëziemenu tijdens Monumentaal Usquert. Tijdstippen: 14:00 - 14:30 en 15:30 - 16:00. Locatie: Wadwerderweg 11, Usquert.

23 maart 2014

Optreden met Dichtersgroep De Leegte op Cultuurerf Andledon te Den Andel (start: 15:00, entree 3 euro). Om de leegte die ons omringt te vullen met waarachtige poëzie is begin 2014 Dichtersgroep De Leegte opgericht door Elze Schollema, Dick Guillot en Waddengouddichter Gritter. Deze middag presenteert het kersverse poëtische verbond zich met een voorstelling vol krachtige en deels interactieve poëzie, op de juiste momenten vermeerderd met muzikaliteit.

Dichtersgroep De Leegte

De Leegte: Gritter, Guillot & Schollema (foto: Louis Godschalk)

4 januari 2014

Poëzievoordracht nieuwjaarsbijeenkomst Het Nut Winsum/Baflo (tussen 17:00 & 19:00)

2013

5 oktober

Dichter bij de Koffie tijdens de Dag van de Regio 2013

8 september

Gritter is de Dichter bij de Kippen tijdens het poëzie-evenement Dichters op het Erf, editie 2

28 juni

Poëzieavond Cultuurerf Andledon tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse (Kunstdorp Den Andel/Kunstmanifestatie Den Andel)

21 juni

Poëzievoordracht opening Kunstmanifestatie Den Andel (onderdeel van route Kunstdorp Den Andel tijdens de Tuin en Kunsttiendaagse 2013) op Cultuurerf Andledon (van 19:00 - 19:30)

13 juni

Poëzievoordracht bijeenkomst Hoogeland aan Zet (Cultuurerf Andledon)

9 juni

Poëzievoordracht tijdens excursie Waddenvereniging (lees hier een verslag)

17 mei

Voordracht gedicht "De kleine David" tijdens de opening van het benefietfestival t.b.v. molen De David (Cultuurerf Andledon, 19:30). Het gedicht, gedrukt op een kaart, is tegen een kleine vergoeding t.b.v. de molen te koop

2012

16 december

Voordracht kerstverhaal "Stilstand en Vooruitgang - een ontmoeting" (twee maal) tijdens de Arts & Crafts X-Mas Fair op Cultuurerf Andledon

13 oktober

Privé-opdracht: poëzievoordracht

6 & 7 oktober

Doorlopende voordrachten (ieder heel uur) op Cultuurerf Andledon (Vertelhut), in het kader van het Kunstrondje Den Andel tijdens de Dag van de Regio

15 augustus

Voordracht gedicht Lucht kust ruimte t.b.v. de opening van de expositie Van Stad tot Wad (werk van Sip Hofstede, Theo Onnes en Antje Sonnenschein) in Galerie Het Raadhuis te Eenrum, en de toekenning van het Waddengoudkeurmerk aan de Galerie

15 juli

Voordracht gedicht Waar de kunst kraait i.v.m. de toekenning van het Waddengoudkeurmerk, en diverse voordrachten als walk by poet tijdens het evenement Dichters op het Erf (Cultuurerf Andledon). Tijdens Dichters op het Erf editie 2012 traden verder op: Dick Guillot, Paul Marius Borggreve, Ineke Wolf, Willem Tjebbe Oostenbrink, Foleor van Steenbergen, Maria Ghaderi en Willemien Mensinga

8 juli

Voordrachten tijdens de poëziemiddag Eigenheimers (samen met dichter Dick Guillot) in het kerkje te Den Andel, in het kader van de Kunstmanifestatie van Kunstgroep Het Hoogeland

6 juli

Voordrachten tijdens de avondopenstelling van de beeldentuin aan de Oude Dijk 36-38 te Den Andel, tijdens de Kunstmanifestatie van Kunstgroep Het Hoogeland

24 juni

Dichter bij de Koffie tijdens de Tuin- en Kunsttiendaagse 2012 op Cultuurerf Andledon

22 juni

Voordrachten tijdens het Vers van het Land Festival op Stadsboerderij "De Wiershoeck" in Groningen

17 juni

Dichter bij de Koffie tijdens de Tuin- en Kunsttiendaagse 2012 op Cultuurerf Andledon

12 & 13 mei

Voordrachten aan de hand van het poëziemenu tijdens het evenement Monumentaal Usquert

6 mei

Voordracht gedicht Narcissus Poeticus in Domies Toen (Pieterburen)

foto: Nienke Reeder

26 januari

Voordrachten tijdens de Nationale Gedichtendag te Leek, naast o.m. Victoria Rojas Milesi, Foleor van Steenbergen, Paul Marius Borggreve en Dick Guillot

8 januari

Voordracht gedicht Hoop als tranen dalen tijdens de opening van de expositie "...and we call her hope" in Kunstgalerie Galhant te Leens (werk van Jans Muskee, Marian Mijnhardt en Trijn Romein)

2011

19 november

Openingsgedicht en welkomstspeech t.b.v. de presentatie van het boek "Verhalen met een glimlach", geschreven door Dick Guillot en van illustraties voorzien door Koen van der Velden (Cultuurerf Andledon)

30 september

Optreden Podium Aktua Noorderlicht: voordracht in het kader van een satellietprogramma rondom Noorderlicht, naast o.m. Stefan Nieuwenhuis, Karel ten Haaf, Rud Brenninkmeijer en Foleor van Steenbergen

18 augustus, 27 augustus, 4 september & 11 september

Zinnen Verzetten - literaire natuurexcursies met boswachter Jan Willems (Nationaal Park Lauwersmeer); voordracht Lauwersmeerpoëzie (14 gedichten over verleden, heden & toekomst van het Lauwersmeergebied)

ontwerp poster: Louis Godschalk

2 juli 

Optreden tijdens de Culturele Avond (muziek/poëzie) in het kader van de Kunstmanifestatie Den Andel door de Kunstgroep Het Hoogeland 

11 maart

Organisatie en voordrachten Poëzieavond Zuidhorn onder het motto Het Heft in handen (Hotel in 't Holt, Zuidhorn).  Naast Gritter traden op Remco Ekkers, Meindert Talma en Willem Tjebbe Oostenbrink 

ontwerp poster: Louis Godschalk

 

4 februari

Voordracht gedicht Lauwersmeerballade tijdens de officiële start van de bouw van Activiteitencentrum "De Bosschuur" (Nationaal Park Lauwersmeer) 

2010

17 oktober

Interactieve poëzievoordracht tijdens het evenement Najaarsklanken op 17 oktober 2010 (café restaurant De Tapperij, Grijpskerk)

16 mei

Voordrachten (proza en poëzie) tijdens het evenement Lentekriebels (café restaurant De Tapperij, Grijpskerk)

2009

29 augustus, 4, 5 & 11 september

Stuurloos - een literaire tocht met dichter Koos van der Goot en schrijver Gritter. Literaire wandelingen over de bodem van de oude Lauwerszee rondom het veertig jarige bestaan van het Lauwersmeer

ontwerp poster: Louis Godschalk