Agenda

Amerikaanse folk met Gerard & Compagnie

Op zondag 29 januari vindt op Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel een optreden plaats van de folkformatie Gerard & Compagnie. De groep rond frontman Gerard Nijborg brengt een bijzonder programma met Amerikaanse folkmuziek. Tijdens de eerste set staan verhalen en liederen uit de Amerikaanse Burgeroorlog centraal. In de tweede set wordt muziek gespeeld van een drietal grondleggers van de American Folk: Huddy 'Leadbelly' Ledbetter, Pete Seeger en Tom Paxton.

Was de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 – 1865) een oorlog om de slavernij af te schaffen of was het een ordinaire oorlog om geld, macht en economische belangen? Was het Noord tegen Zuid, industrialisatie tegen protectionisme of een uit de hand gelopen conflict, ingegeven door geesten die halsstarrig aan hun eigen gelijk en belangen bleven vasthouden? De oorlog was een bloedige strijd die veel mensenlevens heeft gekost maar die daarnaast, als scherp contrast, een schat aan nieuwe, mooie liedjes heeft opgeleverd. Soms vol weemoed, kritisch of sarcastisch, maar zeker ook komisch en vrolijk. Gerard & Compagnie zal het publiek zondag meevoeren in het muzikale verhaal van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Gerard & Compagnie ontstond rond 1995 en is na wisselende bezettingen uitgegroeid tot de huidige vaste groep. De bandleden speelden of spelen in verschillende bands zoals Kalis, Liereliet, Irish Stew, Heelstone, Yetris, Countrylane, P.A.T., Leoville, Bombarje, Omkedurkendie, The Jakedogs en The Woodyband. Laatstgenoemde band speelde in het najaar van 2015 op het Andelster Cultuurerf.

Naast Gerard Nijborg, die tekent voor zang, vijfsnarige banjo, gitaar en mandoline bestaat de groep uit Lieuwe Koster (zang, gitaar, mandoline), Alco Hoogcarspel (zang, viool, mandoline), Carol Tummers (zang, contrabas), Edith van der Roest (zang, 'eitjes') en Germ Dikland (zang, conga’s, percussie, mandoline, basgitaar).